Jury – Marijke Hoogwoud

Jury – Marijke Hoogwoud

Over Marijke Hoogwoud

Samen met haar zus Saskia van Haga heeft oud-eigenaar Marijke het administratie- en belastingadvieskantoor Hoogwoud & Van Haga B.V. opgericht. Het kantoor richt zich voornamelijk op het MKB in de regio, maar voor zaken als salarisadministratie bedienen ze klanten in het hele land. Het bedrijf groeit gestaag. Inmiddels zijn er zestien vrouwen werkzaam in het kantoor in Almere.

“Ja, we hebben een uniek team met alleen vrouwen in dienst. Inmiddels hebben we zo’n vrouwelijke uitstraling dat mannen al niet zo snel meer solliciteren. Een gemengd team zou wat ons betreft ook prima zijn, maar we zijn erg happy met ons team van hardwerkende en ambitieuze vrouwen. En het belangrijkste: de klanten zijn tevreden.

Als kantoor willen we in de fronttroepen meelopen. Gewoon de beste meisjes van de klas zijn en State of The Art accounting diensten bieden. Accountancy is heel erg in beweging. Door de toenemende automatisering verandert er veel. Daar hebben wij op geanticipeerd. We gaan ook regelmatig naar congressen en dan valt het op dat er nog niet zoveel vrouwen in de top van de accountancy zitten. Daarin mag nog wel wat veranderen.”

 

Marijke over vrouwelijk ondernemerschap

Vrouwen willen altijd alles 100% goed doen. Dat is heel vermoeiend, dat gaat niet. Wellicht is dat de reden dat veel vrouwen vlak voor de top stoppen. Mannen kunnen zich 100% focussen op hun werk. Bij vrouwen is de aandacht altijd versnipperd over verschillende zaken. En misschien is dat juist ook wel mooi, dat vrouwen de aandacht kunnen verdelen.

Om wel iets te veranderen zijn er drie groepen die elkaar tegemoet zouden moeten komen: mannen, vrouwen en de maatschappij of organisatie er omheen. …Vrouwen gunnen elkaar niet snel de credits. Een andere vrouw mag vooral niet slimmer zijn, beter presteren of er mooier uitzien. Vrouwen zouden elkaar meer mogen vertrouwen en elkaar meer de ruimte mogen geven voor verantwoordelijkheid.

Marijke heeft nog wel wat tips voor ambitieuze vrouwen:

  1. Blijf authentiek. Meet geen gedrag aan dat niet bij je past
  2. Durf te vragen als je dingen niet begrijpt. Dat doen mannen namelijk nooit, durven ze niet. Zeg gewoon: “Sorry ik kan er geen touw aan vast knopen”. Dat werkt zeer verhelderend. Niet zomaar ja zeggen omdat je iets niet durft te vragen omdat je je dan dom voelt. Laat anderen maar duidelijk formuleren wat ze bedoelen.
  3. Spreek nooit, maar dan ook nooit, echt nooit, in verkleinwoorden
  4. En als je twijfelt of je iets kunt, zeg dan gewoon ja, of vrij naar Pippi Langkous en onze voorzitter Marga Janse: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!”